HTML

A (Szlovák/Román) elnök kijelentette: A fennhatóságom alá kerül minden magyar.

2011.01.04. 14:47 Huck

A (Szlovák/Román) elnök kijelentette: A fennhatóságom alá kerül minden magyar.

 

„A sors játéka, hogy ez idő alatt újra egy
fennhatóság alá kerül minden Európában élő magyar, s ha közjogi értelemben nem
is, de szellemében, még ha fél esztendőre is, egyesülhet nemzetünk.”

Idézet a köztársasági elnök újévi beszédéből

Hogy itt mekkora Európa és/vagy az Unió érdekes lehet, engem mégis egyetlen szó ragadott meg, egyetlen szavában látom tükröződni a teljes mostani magyarországi hatalmi közgondolkozást.

Ez a szó a fennhatóság. Nekem rettenetesen visszatetsző, ronda szó, csupa negatív hangulatot árasztó képzettársítással. Pl. eleve egy „hatóság” nem egy szívderítő dolog, akár a mai idők hatóságaira, azok pökhendi, önkényeskedő rendelet alkotási szokásaira, vagy a hatóságok embertelen, hatalmaskodó hivatalnokaira gondolunk, akár olyan történelmileg is hírhedt szervezetre, mint az Állam Védelmi Hatóság. A „fenn”-ség pedig az emberek, a nép felett állást, felsőbbrendűséget, fennhéjázást juttatja eszembe.

Mondom hozzá, hogy, aki nyelvészeti etimológiai szempontokból hülyeségnek tartja a gondolataim – igaza lehet, nincs nyelvi képzettségem, ilyen területekhez nem értek.

Csak kiérzem azt a jelenlegi kormányzásból, a hatalom képviselőnek minden megnyilvánulásából, hogy fennhatóságra törekszenek, hogy úgy viselkednek, mint, akiké a hatalom. Pedig egy demokráciában a hatalom a népé, akik az országot vezetik, azoknak az ország, a nép érdekeit kell szolgálni. Az irányítás, a kormányzás joga nem a hatalom joga. Nem a pökhendiség, önkényeskedés, a hatalmaskodás joga. Egy taxis se nyúlhatja le az utasának a nyugdíjra félretett pénzét, nem vághatja szájon, ha az utasa kritizálja, pedig őnála van a kormány, nála a felelősség, hogy egyirányú forgalomba szemből ne hajtson be…

Én nem szeretem a fennhatóságot. Még itthon a saját kormányomtól, a saját minisztereimtől, a saját miniszter és köztársasági elnökömtől se. Egy Uniós elnök fennhatóságától pláne ódzkodnék. Pedig ebben a mondatban az is benne van, hogy a mostani Uniós elnök fennhatósága alá kerülnek a magyarok, és persze a többi népek (szlovákok, csehek, németek, románok, stb.) is.

Melyik magyar örülne annak, ha egy szlovák, vagy román elnök kijelentené: a fennhatóságom alá kerültek a magyarok?

huck

Szólj hozzá!

Címkék: politika trianon magyar közélet szlovák elnök román schmitt pál köztársasági

A bejegyzés trackback címe:

https://irni.blog.hu/api/trackback/id/tr702559993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása